Gaat u 28 januari mee naar Den Haag?

Gaat u mee naar Den Haag?

Na de grote klimaateffecten elders op Aarde konden we zelfs in Boxtel de warmste jaarwisseling en eerste weken van het jaar meemaken. Als we niet snel meer bezuinigen op fossiele energie en gelijk ook meer wind- en zonne-energie opwekken, kan het leven voor ons en onze (klein)kinderen gevaarlijk worden. Daarom gaan we met een delegatie Boxtelaren op zaterdag 28 januari naar den Haag. We gaan daar de actie van Extinction Rebellion ondersteunen, die om 12.00 uur begint. Dat doen we samen met de landelijke groep Fossielvrij NL.

Directeur Liset Meddens van Fossielvrij NL bezocht Boxtel in 2021, en werd toen ontvangen door wethouder Désiré van Laarhoven, samen met een flinke groep Boxtelaren. In 2013 verklaarde de gemeente Boxtel zich al fossielvrij qua financiën. En dankzij zeven jaar campagne van Fossielvrij NL verklaarde het pensioenfonds ABP vorig jaar niet meer te investeren in fossiele bedrijven. Het gaat om 15 miljard euro, dus een geweldige stap. Door die belangrijke stap krijgen nu ook de ambtenaren van onze gemeente een fossielvrij pensioen!

De steunactie van Fossielvrij NL gebeurt op 5 minuten afstand van het Centraal Station van Den Haag. Gaat u ook mee? Dat juichen we van harte toe. We vertrekken zaterdag om 9.37 uur met de trein naar Tilburg. En van daar gaan we met de intercity direct naar Den Haag Centraal. We komen daar om 11.10 uur aan, zodat we nog tijd hebben om wat te drinken, voordat we naar de actieplaats wandelen.

Waar gaat het zaterdag vooral om? We roepen dan de regering op om te stoppen met het enorme bedrag aan fossiele subsidies! De fossiele sector wordt nog altijd met jaarlijkse €17,5 miljard (!) aan subsidies en andere belastingvoordelen gespekt, terwijl we al midden in de klimaatcrisis zitten. Dat is olie op het vuur gooien. De afgelopen tijd werd dit standpunt via de media al gesteund door honderden economen, klimaatwetenschappers en anderen. De weg van het fossiele tijdperk moet nu echt snel ten einde komen. Het is daarom hoog tijd dat het beleid kantelt. En wij gaan helpen met dat kantelen!

Jan Juffermans, januari 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *