Archief

Klimaattocht

PERSBERICHT MOVING PLANET – TRANSITION TOWN BOXTEL & FIETSERSBOND

 

Toelichtingen tijdens Klimaatfietstocht

Zaterdag 24 september  was het Moving Planet Day. Wereldwijd, van Afghanistan tot Zanzibar, zoals een van de organisatoren het noemde, werd  aandacht  gevraagd voor een veilige, leefbare aarde. Op een zonovergoten Boxtelse Markt verzamelde zich  een flink aantal mensen om  per fiets langs    Boxtelse Klimaat-Hotspots te gaan. Dat waren plekken waar Boxtelse mensen  iets positiefs  en soms iets negatiefs te melden hadden over de stand van zaken met betrekking tot het klimaat.  De fietstocht werd georganiseerd door de  Transition Town Boxtel en de Fietsersbond.

 

Elektrisch vervoer

Op 14 plaatsen werd stilgestaan om te luisteren naar een toelichting. Op de eerste halteplaats, een oplaadpunt voor  elektrische auto’s, vertelde Hilke Haase van de gemeente Boxtel over de voordelen van deze auto’s en waarom ze een bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van CO2 en fijn stof. Iets verderop bij de vijver bij het Gemeentehuis vertelde Dimitri de Pont, een buurtbewoner,waarom het een onzalig plan is van de gemeente om de vijver te dempen ten gunste van parkeerplaatsen. Gezondheid zou een belangrijke reden voor de gemeente moeten zijn om burgers te stimuleren om vaker de fiets te pakken. En dat doe je niet door juist  het aanleggen van meer parkeerplaatsen en zo het autogebruik te stimuleren. Dat blijkbaar de inwoners van Boxtel het wel begrijpen konden de deelnemers met eigen ogen zien: lang niet alle parkeerplaatsen in de buurt van de vijver waren bezet.

 

Educatieve zonnepanelen

Mirjam Bemelmans, lid van  Transition Town Boxtel, vertelde bij de bibliotheek dat Transition Towns  in het leven zijn geroepen om wereldwijd dorps- en stadsbewoners met elkaar samen te laten werken aan een duurzamer manier van leven. Door middel van films, excursies en lezingen proberen zij een grotere groep mensen te inspireren. Ook de benefietconcerten om geld in te zamelen voor educatieve zonnepanelen op de Boxtelse basisscholen  zijn  onderdeel  van hun activiteiten. Het lenen van boeken in plaats van kopen is overigens ook een goede bijdrage aan de verkleining van de mondiale voetafdruk , zo werd de deelnemers en passant voorgehouden.

 

Molens langs A2

Op het industrieterrein werd stilgestaan bij het Rabo-datacentrum en het nabij gelegen beoogde schaliegasveld, het Kringloopbedrijf Het Goed, bij Rexroth, Conval, de Milieustraat en De Schoffel. Weer terug in het centrum werd halt gehouden bij het zonnesysteem van de Molenwijkschool, het VMBO-college waar Hans Maassen iets vertelde over de vele zonnepanelen,  en bij Hof ter Aa waar woningbouwvereniging St. Joseph duurzame renovatie pleegde. Ook werd nog gekeken naar de A2, waarlangs enkele grote windmolens ongeveer de helft van het stroomgebruik van Boxtel zou kunnen opleveren. Het einde van de rit was bij de Rots in Boxtel Oost. Daar werd onder het genot van een drankje nagepraat en werden nog aanvullende vragen beantwoord.