Archief

Afgesloten projecten

 

Afval

Boxtel krijgt voor Aarde-Dag een grote plastic eend
Zaterdag  23 april van 14.00 tot 16.00 wordt op de Kinderboerderij in Boxtel –Oost  door kinderen en ouders een bijzondere plastic eend gemaakt, en er zijn diverse ander activiteiten. De eend wordt ‘versierd’ met allerlei kleuren plastic wegwerptassen. Na de bouw waggelt de eend vanuit Oost naar de Openbare Bibliotheek, waar een afvalexpositie en ook speciale lezingen worden gehouden. Met deze actie wil de werkgroep Transition Town Boxtel extra aandacht vragen voor de problematiek van dure en gevaarlijke olie. De vraag ernaar is intussen groter dan het aanbod.

Plastic soep
Elke dag wordt olie duurder; een vat olie kost nu al ruim meer dan $ 100. Gevaarlijk is olie omdat verbranding tot klimaatverandering leidt en enorme vervuiling geeft, tot in de oceanen toe. We realiseren ons nauwelijks dat voor alles en nog wat olie nodig is, zoals voor kunstmest, asfalt en allerlei plastic voorwerpen. Wegwerptassen en plastic verpakkingen zijn een goed voorbeeld hoe we met olie dom omgaan. We laten het slingeren en wegwaaien. Onze slordige omgang heeft zelfs geleid tot een gigantische plastic soep in de Grote Oceaan ter grootte van de helft van de Verenigde Staten. Een plastic eend is daarom gekozen als symbool voor de strijd tegen onnodig olie- en plasticgebruik.

Dag van de Aarde
Op 23 april kunnen kinderen en hun ouders meedoen aan het versieren van de eend. Ook kunnen ze film kijken, naar levende muziek luisteren en duurzame spelletjes doen. Het programma begint om 14.00 uur. Het is op 23 april een dag na de internationale Aarde-Dag  ofwel Earth Day. Die jaarlijkse dag bestaat nu 40 jaar, en op die dag worden er wereldwijd vele duizenden extra activiteiten georganiseerd om de aarde te redden. Ook in Boxtel werden er eerder acties gehouden op de Dag van de Aarde, zoals met een ‘Groene Wensboom’ en een ‘Groene Picknick’.

Lezingen en expo
In de Bibliotheek zal de plastic eend het middelpunt zijn van een expositie en boekentafel over afval. Op 28 april om 20.00 komt het voormalige Tweede Kamerlid Ad Lansink naar Boxtel. Hij werd bekend door zijn ‘Ladder van Lansink’, die uitgangspunt van het afvalbeleid is geworden. Na de lezing van Lansink ontvouwt plaatsgenoot Joost van der Pluijm het ideale afvalbeleid voor gemeenten, waarbij zo min mogelijk wordt verbrand. Na de twee voordrachten volgt er discussie met ambtenaren en wethouders.