Archief

Bruisende uitwisseling over minder vlees

 

Minder vlees eten roept veel vragen op, dat was duidelijk in de Rots op 8 juni. Transitie Boxtel organiseerde een informatieve, luchtige en lekkere avond hierover: “Worst of worsteling – op weg naar minder vlees”. Het onderwerp is regelmatig op tv geweest, naar nu kwam het dichtbij huis.

 

Wie eet nooit vlees, wie is flexitariër en wie kan het niet laten staan? Dit was een vrij gemakkelijke vraag. Moeilijker was, wie gaat minderen? Matthijs de Jong, student uit Nijmegen, gaf antwoord op de “waarom” vraag – over het dramatische effect van vleesproductie op het milieu door de methaanuitstoot van de dieren en door de enorme hoeveelheid veevoer. Ook de ontbossing is rampzalig: 80% van de ontboste grond in het Amazonewoud wordt voor veeteelt gebruikt.

Carlijn van der Kallen, Boxtelse en student Medische Biologie in Nijmegen had een andere insteek: waar moet je op letten als je minder vlees eet? Zorg vooral voor voldoende eiwit en vitamine B12 en D3. Dat doe je door óf vervangers te eten (dus op een wat andere manier koken) óf door er pillen bij te slikken. Beide oplossingen kwamen voor in de zaal.

In de discussie spraken de emoties (“Langs de grote slachterij fietsen is verschrikkelijk!”) en daarnaast eerlijkheid (“Uit gemak grijp ik vanwege mijn kinderen te vaak naar vlees”). Ook hoop: “Het gaat langzaam de goede kant op, maar er zijn zoveel goede en slechte redenen om iets niet te doen!”.

Enkele ideeën uit de zaal voor Boxtel: lezingen geven voor (vrouwen)groepen, de scholen iets mee laten organiseren, klimaatgesprekken voeren bij mensen thuis. De aanwezigen hadden de smaak te pakken, nu in de vakantie even laten sudderen, en dan verdergaan tijdens de Duurzame Week (6 tot 13 oktober).

Presentatie op 8/6/18 in Boxtel door Carlijn van der Kallen, Boxtelse en student Medische Biologie aan de Radboud Universiteit over de gezondheidsaspecten van het eten van minder vlees. klik hier

Presentatie op 8/6/18 in Boxtel door Matthijs de Jong, student Kunstmatige Intelligentie aan de Radboud Universiteit over de milieueffecten van onze vleesconsumptie.  klik hier

Comments are closed.