Archief

link

“Een nieuw verhaal voor de Aarde”

Een veertigtal vrijwilligers uit Boxtel en Tilburg hebben een documentaire gemaakt: “Een nieuw verhaal voor de Aarde”. Deze werd enthousiast ontvangen in Boxtel tijdens drie voorstellingen in november 2012 en is vertoond op Omroep Dommelland.

Tijdschrift BRES aug. 2013:  “Prachtige documentaire over mens, natuur en de verbinding”

De film “Een nieuw verhaal voor de Aarde” is te zien op YouTube (53 minuten)
Een unieke kijk op een ander natuurbeeld en mensbeeld in relatie tot duurzaamheid.

klik hier

Trailer, Voor een voorproefje klik hier

Dvd 2013, Nederlandstalig, 53 minuten, formaat 16:9
Prijs €9,00; €1,50 verzendkosten (gratis bezorgd binnen de gemeente Boxtel)

Bestellen: Stuur een email naar davidan@kpnmail.nl met naam en adres. Maak het bedrag over naar D. Andreae, Boxtel, Triodos bank, rekening 2023 9497 42 (IBAN: NL60 TRIO 2023 9497 42)

 

Making of

Interview met de regisseur op Omroep Dommeland: David Andreae over het waarom van de film, het proces, de boodschap, wat het met je doet.

klik hier

Een unieke kijk op een ander natuurbeeld en mensbeeld in relatie tot duurzaamheid

Ondanks onze technologische mogelijkheden en wetenschappelijke kennis slagen we er niet in de milieu- en klimaatcrisis écht op te lossen. Hoe komt dat? Die vraag vormt het startpunt voor de filmdocumentaire. De basis van de film is het gedachtegoed van cultuurhistoricus Thomas Berry (VS, 1914-2009). Zijn centrale stelling is dat de mens al eeuwenlang geen eenheid meer vormt met de Aarde.

Thomas Berry stelde dat religie, filosofie en wetenschap over het algemeen weinig zorg tonen voor de natuur. Daarom is er een nieuw verhaal voor de Aarde nodig, waarin de rol van de mens in een breder perspectief geplaatst wordt als medeverantwoordelijk voor de evolutie. De documentaire maakt een reis langs nieuwe inzichten uit de filosofie, de wetenschap en de spirituele tradities.

Regisseur David Andreae: “Vooral in de afgelopen 200 jaar is de Aarde door de industrialisatie flink beschadigd. Wat zijn daarvan de achterliggende oorzaken en welke denkbeelden kunnen ons helpen om te komen tot verandering, vooral met het oog op onze kleinkinderen? Daar wilde ik een inspirerend antwoord op zoeken en dat is uiteindelijk deze film geworden”. De documentaire maakt gebruik van interviews, animaties, natuuropnamen, poëzie en dans.

Experts die in de film aan het woord komen:

  • Prof. Dr. Koo van der Wal, emeritus hoogleraar in de  filosofie, auteur van Nieuw vensters op de werkelijkheid: Contouren van een natuurfilosofie in ontwikkeling (nov. 2012, uitgever Klement):
  • “De oplossing van het milieuprobleem moet komen van een andere mentaliteit, een andere houding ten opzichte van met de natuur, zoals in de moderne wetenschap zichtbaar wordt”.
  • Elly Verrijt: “Berry’s visie is van alle culturen, de taal van de ziel”.
  • Brian Swimme (fragmenten uit Awakening Universe van Neal Rogin): “Wij zijn verwant met de natuur, en dit betekent een enorme verandering in ons bewustzijn”.

Joanna Macy, bekend van het Hart en Ziel onderwerp van Transition Towns, schrijft in Thomas Berry – dreamer of the Earth: “Geen concept dat Thomas Berry propageert lijkt urgenter voor dit historisch moment dan dat van de Aarde-gemeenschap. Berry zegt dat het illustratief is voor de transformatie van ons wereldbeeld van een antropocentrische norm en waarde naar een biocentrische of geocentrische norm”.

Medewerkers

– regie, scenario en teksten: David Andreae
– productie assistent:  Taede Zandstra
– voiceover: Irma Lamers
– animaties en pr : SintLucas – Boxtel
– interviews en natuuropnamen: Guus Bekooy en Hans van Liempt (Omroep Dommelland)
– montage: Patrick van den Heuvel (Dreaming Pictures)
– gitaarmuziek: Wiek Hijmans
– orgelmuziek: Tommy van Doorn
– choreografie, dans en film: Floor Doeksen, Floor Nobbe, Maartje Fijen
– kunst: Hennie Mestrum

Vertonen

De film mag zonder verdere verplichtingen vertoond worden zowel thuis als buitenshuis. In het geval van vertoning voor een groep, wordt een vrijwillige bijdrage voor toekomstige projecten op prijs gesteld: 1 euro per kijker overmaken aan D.Andreae, Boxtel, Triodos bank, rekening 2023 9497 42 (IBAN nummer: NL60 TRIO 2023 9497 42) met vermelding van “Aarde vertoning”, datum en plaats. De film wordt doorgaans vertoond door groepen die bezig zijn met Transition Towns, duurzaamheid en zingeving.

Aarde film samenvatting&boekenlijst

Aarde film vragen

Aarde film Poster A3

Earth film summary

Meer activiteiten

Er komen meer activiteiten in Boxtel e.o. rond dit thema: lezingen, discussies en films over ideeën die de Aarde als vertrekpunt hebben: op het gebied van natuur, economie, filosofie,  theologie, onderwijs, voedsel, enz..
Mail naar davidan@kpnmail.nl als u op de hoogte gehouden wilt worden.

Regisseur David Andreae (Engeland, 1942)

Andreae werd grootgebracht in Yorkshire, noord-Engeland. In 1968 stapte hij in het computer vak – toen nog in de kinderschoenen. In 1970 ging hij op avontuur naar Philips in Eindhoven. Hij werkte in de informatie technologie tot zijn vroege pensionering. Sinds 1999 heeft hij in zijn woonplaats Boxtel allerlei  projecten voor duurzaamheid opgezet, waarvoor hij de Duurzaamheidsprijs kreeg van de gemeente. Hij is nu actief in Transition Town Boxtel. In de film kon hij zijn interesses goed kwijt: duurzaamheid, natuureducatie, zingen, dansen, aquarelleren, spiritualiteit in relatie met wetenschap. Hij heeft twee volwassen kinderen en is getrouwd met Anneke Jepma.