Archief

Laat meer Mezen de Processierupsen oppeuzelen!

Door de klimaatverandering heeft de Processierups langzaam maar zeker in heel Nederland inlandse Eikenbomen in gebruik genomen. En van hun haartjes hebben we flink last gekregen. Naast de bestrijding moet veel meer aan het voorkomen gedacht worden.

Uit de reacties van deskundigen komt vooral naar voren dat we het beste de natuurlijke vijanden van die rups een handje kunnen helpen. En een daarvan blijkt de Mees, het vaak geel-zwarte vogeltje dat in diverse vormen rondvliegt, zoals de Koolmees, de Pimpelmees en de Zwarte Mees. Om die mezen te lokken kunnen we hen wat meer huisvesting aanbieden, vooral in de vorm van vogelhuisjes.

Namens de Bomen Brigade Boxtel willen we daarom iedereen oproepen z’n vogelhuisje of nestkastje in de tuin op te hangen. Dat kan in een boom of aan de gevel, bij voorkeur aan de oostkant. Leuk is natuurlijk om hem zelf te maken (zie de tekening) of er een te kopen. Belangrijk is dat het vlieggat voor de Koolmees een doorsnee heeft van 32 mm, de ideale maat voor de Pimpelmees is 30 mm. Op internet zijn de maten een aanwijzingen makkelijk te vinden, bijv. via http://www.mezen.madelen.nl/Nestkast.html.

We hopen ook dat er mensen en hobbygroepen zijn die meer nestkasten willen gaan maken en ze dan voor een aardige vergoeding aanbieden, natuurlijk minimaal voor de kosten voor het materiaal. Laat bijvoorbeeld maar via deze site weten waar ze te krijgen zijn. Zo hopen we volgend jaar al veel minder last te hebben van die harige rupsen.


Mirjam Bemelmans en Jan Juffermans

 

Comments are closed.