Archief

Energie

Gastlessen over duurzame energie.

In oktober 2012  waren groep 7 en 8 van de Prinses Amaliaschool aan de beurt voor een gastles over duurzame energie. Na de presentatie en een levendige discussie in de klas, werd de stroommeter afgelezen. Toen was het tijd om naar de Baanderherencollege te lopen om de installatie van 365 panelen van dichtbij te zien.

 

ENERGIE project

Zonnepanelen voor basisschool en gastlessen over duurzame energie

In 2012 heeft Stichting Transition Town Boxtel een project afgerond om 7 basisscholen te voorzien van 3 zonnepanelen voor educatieve doelen.  De stichting organiseerde vier benefietconcerten. Daarnaast hebben de gemeente en de Rabobank van harte bijgedragen. Het project past in hun doelstelling om de jonge  generatie bewust te maken van duurzame energie en energieverbruik. De scholen hebben een eigen financiële bijdrage geleverd.

De zeven scholen zijn de St Theresia school in Lennisheuvel, de Oversteek in Liempde, en in Boxtel de St Petrus, de Beemden, de Vorsenpoel, de Prinses Amaliaschool en de Molenwijkschool. De drie panelen hebben samen een vermogen van  675 watt-piek en produceren 630 kwh per jaar: een besparing van +/- 100 euro per jaar op de energierekening. De panelen leveren genoeg stroom voor de verlichting van 1 leslokaal.
Stroommeters die de kinderen in groep 8 regelmatig gaan aflezen zijn opgehangen.  Er zullen jaarlijks gastlessen worden gegeven.
Levering en installatie is uitgevoerd door de Boxtelse bedrijven Solartricity en Peer Elektra.

Ieder jaar wordt een gastles gegeven aan groep 7 of 8. In de klas gaat het om klimaatverandering en groene energiebronnen. Daarna gaat de aandacht naar de eigen panelen en de meters: hoeveel kilowattuur hebben ze geproduceerd en hoeveel TL-lampen is dat?  Het laatste onderdeel is een bezoek aan een grote zonnepaneel installatie vlakbij: het gemeentehuis, de Baanderherencollege of boerderijwinkel de Schoffel.

 

Zonnepanelen op basisschool De Oversteek

foto: wethouder Peter van de Wiel opent de zonnepanelen op basisschool De Oversteek in Liempde (26 maart 2012).

De omvormer (links) en de twee meters: kilowatturen en actuele opbrengst in watt.