Archief

Tellingen van EKO, Biologische en FairTrade producten in supermarkten

De telling van biologische en Fair Trade producten in Boxtelse supermarkten
is weer klaar. De Plus in Selissen werd beloond voor het feit dat ze 40%
meer Fair Trade producten hadden dan 2011. Vrijwillige tellers Michelien
Leemans (links)  en Marjo Roelofs zochten 50 euro aan biologische en Fair
Trade producten bij elkaar. De Plus bood de doos aan een niets vermoedende
klant.

Fair Trade en EKO tellingen:  persbericht 2012

Plus supermarkt springt eruit met Fair Trade producten

Albert Heijn wint met biologische producten – gevolgd door Jumbo

Vrijwilligers hebben voor Milieudefensie weer het aantal biologische en Fair Trade producten in de supermarkten van Boxtel geteld. In september speurden vrijwilligers Micheline Leemans, Marjo Roelofs  en David Andreae voor de tiende keer nauwkeurig langs alle schappen van de 6 supers in Boxtel en Liempde. Ondanks de economische crisis is het aantal verantwoorde producten gestegen sinds vorig jaar –  zowel in Boxtel als landelijk.

Tijdens deze jaarlijkse actie van Milieudefensie werden landelijk door 200 vrijwilligers het aantal EKO-producten en het aantal Fair Trade producten in 530 supermarkten over het hele land geteld. De resultaten staan op internet  (www.milieudefensie.nl). Het doel is de supermarkten te stimuleren om meer van deze producten in hun pakket op te nemen. Dit jaar was de Plus keten het beste zowel in biologische als in Fair Trade producten.

Fair Trade producten zijn onder eerlijke voorwaarden ingekocht in ontwikkelingslanden. Onderzoek naar de impact van 20 jaar FairTrade laat zien dat de levensstandaard van boeren verbetert door investeringen in hun bedrijf en hun leefomstandigheden.
Op FairTrade gebied was er bij de Plus in Selissen een stijging van 56 tot 85 producten, waarbij de Plus de nummer 4 was van de 100 getelde winkels in Noord-Brabant, een goede prestatie. Albert Heijn was de nummer 8 met 71 producten. Het totaal aantal FairTrade producten toonde in Boxtel een stijging van 40%, twee keer zo groot als landelijk. Dit is een steun in de rug voor de Boxtelse werkgroep die FairTrade meer onder de aandacht wil brengen in de gemeente.

Wat biologische producten betreft, was Albert Heijn weer de winnaar met 331. Bij Albert Heijn is er een constante stijging geweest sinds 2006. Albert Heijn in Boxtel is de vijfde supermarkt in de provincie. De Jumbo is in 2011 nogal gedaald in het aantal EKO producten en is er sinds vorig jaar maar 6% op vooruitgegaan. In totaal naar 267 producten,  maar daarmee is de Jumbo toch nog  nummer twee in Boxtel.. De overige supers op een rij: Plus -196, Coop – 134, Lidl – 18, Aldi -3.

Biologische producten zijn op de schappen te herkennen aan onder andere het  EKO keurmerk. Ze zijn met respect voor dier en milieu geproduceerd en zijn bovendien smakelijk en gezond. De boer krijgt een eerlijke prijs en er wordt géén gebruik gemaakt van landbouwgif, kunstmest en gentechnologie.

Naast de supermarkten kan de klant terecht bij de natuurvoedingswinkels. In Boxtel heeft biologische winkel De Schoffel op de Mijlstraat 1400 EKO producten. De Tuinen in de Croon heeft rond 100 ecologische gezondheidsproducten.

 

David Andreae
0411-677597

davidan@kpnmail.nl
15 nov. 2012

 

EKO tellingen persbericht 2011

Albert Heijn weer aan top met eko-producten
Jumbo en Plus stellen teleur

Vrijwilligers hebben voor Milieudefensie weer het aantal biologische en Fair Trade producten in de supermarkten van Boxtel geteld. In september speurden vrijwilligers Micheline Leemans, Marjo Roelofs  en David Andreae voor de achtste keer nauwkeurig langs alle schappen van de 6 supers in Boxtel en Liempde. De conclusie is dat in het afgelopen jaar, Boxtel de landelijke stijging van 30%  niet heeft gevolgd. Er waren gemiddeld zelfs 20% minder EKO producten dan in 2010. In Boxtel is Albert Heijn is de winnaar met 277 producten. Teleurstellend waren de Plus (vorige jaar winnaar) en de veelbelovende nieuwe Jumbo, die beide minder hadden dan in 2010. Maar op Fair Trade gebied is er goed nieuws: deze drie supers hebben meer producten in hun aanbod dan vorig jaar.

In deze jaarlijkse actie van Milieudefensie werd landelijk door vrijwilligers het aantal EKO-producten en het aantal Fair Trade producten in 580 supermarkten over het hele land geteld. De resultaten staan op internet  (www.milieudefensie.nl). Het doel is de supermarkten te stimuleren om meer producten in hun pakket op te nemen.

 

Biologische producten zijn op de schappen te herkennen aan onder anderen het EKO keurmerk. Ze zijn met respect voor dier en milieu geproduceerd en zijn bovendien smakelijk en gezond. De boer krijgt een eerlijke prijs en er wordt géén gebruik gemaakt van landbouwgif, kunstmest en gentech. Fair Trade producten zijn onder eerlijke voorwaarden ingekocht in ontwikkelingslanden. Onderzoek naar de impact van 20 jaar FairTrade laat zien dat de levensstandaard van boeren verbetert door investeringen in hun bedrijf en leefomstandigheden.

 

Boxtel op EKO gebied:

Albert Heijn is de nieuwe winnaar met 277 producten, 15 % meer dan vorig jaar. Nummer twee is Jumbo met 252, 20% minder dan vorig jaar als Super de Boer. De Plus zakte met 50% naar slechts 164 producten. De Coop in Liempde, een relatief kleine winkel, doet het goed met 135 verantwoorde producten, hoewel 35 minder dan 2010. Lidl heeft 10 producten en Aldi (Oosterhof) voor de vierde jaar precies 1.
Uit de landelijke resultaten blijkt dat het aantal ecologische producten is gestegen van gemiddeld 90 per supermarkt tot 115. Het filiaal met het grootste EKO-aanbod in 2011 is  de Jumbo Boumaboulevard te Groningen met 1069, een mooi streefgetal voor Boxtel!
Uit de 110 getelde supermarkten in Noord-Brabant, was Albert Heijn in Boxtel de nummer 3 en Jumbo nummer 6. Twee goede prestaties! Helaas staat onze provincie als laagste in de ranglijst van ons land.
Onder de supermarktketens is Plus weer de winnaar met gemiddeld 240 producten – jammer dat onze Plus 30% onder het gemiddelde zit! De Jumbo keten staat landelijk op nummer 2, Albert Heijn op 4 en de Coop op 6. De Jumbo en Albert Heijn in Boxtel zitten wel boven het nationale gemiddelde van hun keten.

 

Boxtel op Fair Trade gebied:

In Boxtel nam de Plus de leiding met 56 Fair Trade producten, gevolgd door Albert Heijn (54) en Jumbo (48).
Het gemiddelde van de 6 supermarkten steeg met een respectabele 30%.
Het landelijk gemiddeld steeg met een spectaculaire 40%.

Naast de supermarkten kan de klant terecht bij de natuurvoedingswinkels. In Boxtel heeft biologische winkel De Schoffel op de Mijlstraat rond 1400 EKO-producten.

David Andreae
0411-677597
davidan@kpnmail.nl
9 november 2011