Klimaat Workshops

Nieuwe workshops voor klimaatvriendelijk leven

De klimaatcrisis laat over de hele wereld haar sporen achter. En misschien wil je wel je steentje bijdragen door je voetafdruk te verkleinen of zoek je juist een groep gelijkgestemden en wil je je gevoelens van bijvoorbeeld machteloosheid delen.  We gaan ervanuit dat de grote systemen moeten veranderen, maar dat jij alvast de mogelijkheden wil verkennen hoe jij je CO2-voetafdruk kan verkleinen.

 Er lopen in Boxtel workshops voor klimaatvriendelijk leven, geheten “Praat en daad voor het klimaat”. 

Op de eerste avond wordt de kennis over CO2 en klimaatverstoring besproken. Daarna volgen praktische avonden over wonen (zowel huur als koop) en de energietransitie, duurzame mobiliteit (inclusief vakantie), voedsel. Ook minder verspillen en minder spullen komen oplossingsgericht aan bod, zoals (elektrische) deelauto’s en gereedschap samen gebruiken. We delen handige adressen in Boxtel. Op de laatste avond wordt gekeken naar ieders eigen motivatie rondom duurzaamheid en de aanpak van een privé plan. Daarnaast worden continu tips gegeven om zorgen om klimaatverandering en (reductie van) de klimaatimpact met anderen te bespreken. 

De workshops zijn bedoeld voor inwoners die intensiever en met meer aspecten van duurzaamheid bezig willen zijn. Voorkennis is niet noodzakelijk. Gezelligheid en respect voor ieders proces staan voorop. Bovendien zijn dit de peilers om in deze tijden van verandering om weer bij te tanken en met frisse moed weer verder te gaan. 

Veranderingen in levensstijl in verband met klimaat gaan alleen werken als mensen ze ook leuk en gemakkelijk vinden en als ze echt bij hem/haar passen. Dus voor iedere portemonnee. Deelnemers helpen elkaar om hun eigen stappen in hun eigen tempo te zetten. Een mogelijk vervolg zou het starten van een buurtproject kunnen zijn.  

In groepen van 6 tot 10 personen krijgen deelnemers in zes avonden inzicht in klimaatimpact en krijgen mogelijkheden om hun CO2-voetafdruk te verkleinen aangeboden. De sfeer is laagdrempelig, leuk enthousiasmerend, wijkgericht. 

Voor corona zijn er al een aantal groepen ‘Praat en daad voor het klimaat’ geweest. Men kan zich nu inschrijven voor de volgende reeks op 6 zondagochtenden (10.30-12.30uur) of maandagavonden vanaf oktober in een buurthuis. Bijv. de Walnoot of de Rots, de plek waar de meeste deelnemers vandaan komen.

Opgeven kan tot uiterlijk 20 september bij Transitie Boxtel, ttboxtel@gmail.com. Aanvullende informatie via cursusleider Mirjam Bemelmans 06 15173136.

 Op alle niveaus van de overheid worden plannen gemaakt om de opwarming van de Aarde te beperken. Van duurzame energie tot CO2-tax.  De klimaatworkshops brengen de onderwerpen dichterbij en er wordt onderzocht wat voor de deelnemers haalbaar is. Er zijn tips voor slimme duurzame gedragsverandering. Misschien ook voor de eigen straat en wijk. Deelname met buren of vrienden samen is een optie.  

De gemeente Boxtel geeft financiële steun aan de workshops. De kosten zijn laag gehouden: deelnemers betalen in totaal veertig euro voor een hele reeks. Bij de cursus hoort een leenboek. De verborgen impact van Babette Porcelijn. Dit boek krijg je gedurende de cursus, naderhand geef je het terug of kun je het tegen een gereduceerde prijs kopen. Bovendien kunnen huishoudens na het volgen van de cursus vaak meer geld overhouden door bijvoorbeeld meer spullen te delen of minder energie te betalen. 

Reactie van deelnemer Rien de Groot: “De workshop geeft een combinatie van bewustwording, herkenning en verbazing. Op de avond over voeding bijvoorbeeld, ontdekte ik dat mijn blik sardientjes niet uit Zuid-Europa kwam maar helemaal uit Thailand!”.    

Foto van fotograaf Mirjam Henken: Workshop leider Mirjam Bemelmans en enkele deelnemers