Klimaatfestival Groener gras

      Geen reacties op Klimaatfestival Groener gras

Het gras mag groener in Boxtel

Van maandag 30 oktober t/m zondag 5 november

Van maandag 30 oktober tot en met zondag 5 november organiseert de gemeente Boxtel het Klimaatfestival Groener Gras. De hele week staat in het teken van duurzaamheid, groen en leefbaarheid. Een week vol activiteiten voor alle bewoners – jong en oud – waarbij duurzaamheid een grote rol speelt. Maar dan anders!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is GroenerBoxtel-1060x745.jpg

Het Klimaatfestival Groener Gras laat op een leuke manier al onze inwoners kennis maken met duurzamer leven. Met hulp van Transitie Boxtel is het programma tot stand gekomen. Denk bijvoorbeeld aan een filmavond met een soepje van de Herenboeren Wilhelminapark, talkshows van de bibliotheek onder leiding van Marlies Germanus met de thema’s Groener Bouwen en Meer Poen door Groen Doen, het vergroenen van Boxtel-Noord, gratis klimaatboeken voor de basisscholen, een Repaircafé bij de Kringloopwinkel Het Goed en nog veel meer (voor het volledige programma zie: www.boxtel.nl/groenergrasfestival).

Het Klimaatfestival wordt afgesloten op zondag 5 november op de markt en in het gemeentehuis van Boxtel. Op de markt worden o.a. 500 gratis fruitbomen uitgedeeld, er is een soepworkshop, een tweedehands modeshow, Fanta Magie en een streekmarkt met muziek!

Samen met De Kleine Aarde is een programma samengesteld voor jong en oud op hun eigen locatie. Met een rondleiding in de tuinen en voedselbos laat De Kleine Aarde zien hoe prachtig de natuur werkt. Lydia Fraaie van Fraai Architecten verzorgt een lezing over Biomimicry. Biomimicry staat voor leren van de natuur.

In het gemeentehuis van Boxtel staan allerlei informatiestands om o.a. je huis te verduurzamen, een workshop sleutelhangers maken van oude teenslippers van Mic en Nic en lezingen van o.a. Kees Lepoeter van Adopteer een straat.

Zelf bijdragen aan een groenere, gezondere wereld

Groener Gras wil de inwoners van Boxtel laten zien wat ze zelf kunnen doen om bij te dragen aan een groenere en gezondere wereld. Samen kunnen we een groot verschil maken. Daar gaan we voor: allemaal een steentje bijdragen en samenwerken aan een groen en duurzaam Boxtel waar bewoners prettig kunnen wonen.

Doe groen mee!
Op www.boxtel.nl/groenergrasfestival is het volledige programma te vinden. Ook wordt het programma aan huis verspreid. Het festival is er voor iedereen! Met uitzondering van de films zijn alle activiteiten gratis. Voor de films en talkshows is het zo dat je vooraf moet reserveren. 

Groen (ver)Bouwen:
Huis7https://huis73.op-shop.nl/27201/groen-verbouwen/30-10-2023

Foto’s van de talkshow Groen Bouwen:

Verhaaltjestijd: Pip & Posy met Groener Gras:
https://huis73.op-shop.nl/27203/verhaaltjestijd-pip-posy-met-groener-gras/01-11-2023

PRAAT: Meer poen? Meer groen doen!
https://huis73.op-shop.nl/27202/praat-meer-poen-meer-groen-doen/02-11-2023

Kaartjes voor de films (incl. heerlijk soepje van De Herenboeren Wilhelminapark ????) zijn verkrijgbaar via de site van Podium Boxtel:
https://www.podiumboxtel.nl/programma/dark-waters en/of 
https://www.podiumboxtel.nl/progr…/the-biggest-little-farm

Repair Café
Nu als onderdeel van de Klimaatweek Boxtel

Repair Café op zaterdag 4 november

Transitie Boxtel organiseert op zaterdag 4 november weer een Repair Café in kringloopwarenhuis Het Goed, Industrieweg 6 in Boxtel. Het is op de eerste etage, omdat daar meer licht en ruimte is voor de reparateurs. U bent welkom met uw kapotte spullen van 12.00 tot 15.00 uur.

Spaart energie en grondstoffen
Het gaat om minder weggooien door reparatie, en ook om het zelf repareren te stimuleren. Dat spaart geld, energie en grondstoffen, en het is ook goed voor het klimaat. Bovendien verkleint het onze mondiale voetafdruk en dat geeft extra voldoening. Repareren heeft dus vele voordelen. De reparaties zijn gratis, maar een gift voor de kosten van Transitie Boxtel is welkom. 

Europa gaat helpen
In het voorjaar van 2023 heeft de Europese Commissie het langverwachte Right to Repair-voorstel gepresenteerd, waarin het recht op reparatie van goederen voor consumenten wordt uitgebreid. Reparaties moeten gemakkelijker en goedkoper worden. Dit is in lijn met de Green Deal om te zorgen voor minder e-waste en de wens om minder grondstoffen te gebruiken. Tegelijkertijd moet het voor de consument een besparing opleveren. Dus Europa gaat helpen dat reparatie makkelijker en ook echt mogelijk moet zijn. Dat is nu niet altijd het geval.

Diverse kapotte spullen
Op 4 november staan tussen 12.00 en 15.00 uur de vrijwillige reparateurs (M/V) weer voor u klaar om kapotte spullen, zoals kleine meubels, speelgoed, kleding en elektrische apparaten, te (proberen te) repareren. Bezoekers aan het Repair Café kunnen dus zeer diverse voorwerpen van thuis meenemen. Alles wat het niet meer doet (behalve klokken) maakt kans op een geslaagde reparatie. Dat heeft de praktijk wel bewezen. Het helpt als men de handleiding van een apparaat meebrengt. Dan lukt het repareren doorgaans beter. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *