Lezing “Zonnepanelen: waar gaat dat heen?”

Op woensdag 8 mei houdt Ando Kuypers van Transitie Boxtel een lezing in de bibliotheek van Boxtel. Ook in Boxtel zien we steeds meer zonnepanelen. Nederland is inmiddels zelfs wereldrecordhouder zonnepanelen per inwoner. En er komen nog veel panelen bij. Waar gaat dat heen? Zonnestroom groeit en verandert zo snel dat het goed is om te horen wat nu de zin of onzin hiervan is. Ando Kuypers werkt al 25 jaar op dit gebied bij TNO, en zal niet alleen over vertellen over het hoe en waarom, maar ook vragen beantwoorden of de discussie aangaan. De entree is gratis, je kunt een vrijwillige bijdrage geven. Aanmelding is wel nodig en kan via ttboxtel@gmail.com.

Als de zon schijnt in Nederland, wekken al onze zonnepanelen en windmolens samen nu al meer stroom op dan al onze andere elektriciteitscentrales bij elkaar. Toch zullen er nog veel panelen bij komen. Waarom is dat nodig, en waar laten we die allemaal? En wat betekent dat voor onze leefomgeving? Er is regelmatig discussie over, ook in Boxtel, of we niet alleen panelen op daken moeten leggen, maar misschien ook op stukken land in de omgeving. Die discussie is er in de hele wereld, maar juist daardoor zijn er de laatste jaren heel veel ontwikkelingen. Zin en onzin zijn daarbij soms niet goed uit elkaar te houden.

Ando Kuypers zal hier vanuit zijn ervaring bij TNO meer over vertellen. Er verschijnen steeds meer nieuwe soorten zonnecellen, en er zijn allerlei manieren bedacht waarop we ze in onze omgeving een goede plek kunnen geven. Steeds vaker blijkt dat je die plek zo slim kunt kiezen dat er tegelijkertijd meer biodiversiteit ontstaat of meer geoogst kan worden, de omgeving er beter van wordt, of dat de panelen tegelijkertijd als bouwmateriaal gebruikt kunnen worden.

Bij alle zorgen om het klimaat wordt dit toch echt een zonnig verhaal! Aanvang 20.00: u bent van harte welkom. Na de lezing is er ruimte voor vragen en discussie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *